Laden...Even geduld aub...

Instrumenten

Vliegschool_Lelystad_instrumenten.jpg

VliegschoolLelystadRGB.jpg

Instrumenten 

Om in de stemming te komen: op deze pagina vindt u een uitleg over de instrumenten hiernaast. Uiteraard zitten er in een vliegtuig veel meer instrumenten. Tijdens onze opleidingen leert u ze allemaal kennen. Van boven naar onder ziet u:

Attitude indicator 

Ook wel genoemd "artificial horizon" of "kunstmatige horizon". Dit instrument geeft de stand van het vliegtuig aan in verhouding tot de grond. Piloten gebruiken dit instrument onder andere als er door omstandigheden geen zicht is op de werkelijke horizon.

Gyrokompas 

Een instrument dat gebaseerd is op een zeer snel draaiend gyro, die vrij is opgehangen in een ring. Omdat een gyro een vrijwel stabiele stand heeft ten opzichte van het bewegende vliegtuig, kan het gebruikt worden om naast een magnetisch kompas dienst te doen.

Kwarts klokje 

In een vliegtuig een onontbeerlijk instrument. Het uitvoeren van een goede (vooraf gemaakte) vluchtplanning heeft alles te maken met de vluchtduur. De tijd is een belangrijke factor in het bewustzijn van waar je bent en waar je naar toe gaat.

Multi-Function Display 

Het MFD kan voor een piloot diverse functies uitvoeren. Het is in eerste instantie een GPS waarop alle voor een vlieger belangrijke zaken kunnen worden getoond, zoals:

  • Een bewegende landkaart
  • Aanvliegroutes naar een vliegveld
  • Hoogte en snelheid
  • De locatie van diverse bakens
  • Luchtroutes

 

Dit instrument komt in sportvliegtuigen minder voor dan in verkeers- vliegtuigen. In de toekomst echter zal deze technisch hoogstaande apparatuur meer en meer geïntegreerd worden bij alle manieren van vliegen.